Astronomske pojave u 2022. godini

Kalendar nebeskih zbivanja: pomrčine, konjunkcije, Mjesečeve mijene, pljuskovi meteora i drugo. Bit će tu i jedna posebna, rijetka okultacija. Pogledajte što nas sve čeka na nebu u 2022.

Svaka je godina puna zanimljivih nebeskih pojava. Neke su atraktivne široj javnosti pa izazovu veliku pažnju medija i privuku puno promatrača, a neke su rezervirane samo za najzagriženije entuzijaste. 2022. ima pomalo od svega. Cijele godine pratit ćemo ples planeta, uglavnom na jutarnjem nebu. Imat ćemo priliku vidjeti svih pet odjednom plus Mjesec, i to u ispravnom poretku od Sunca! Tu su i dvije djelomične pomrčine, jedna Mjeseca i jedna Sunca. “Šećer na kraju” stiže nam krajem godine kada će pun Mjesec zakloniti Mars u opoziciji.

Sva vremena su lokalna za Hrvatsku: UTC+1, odnosno UTC+2 kada je na snazi ljetno računanje vremena. Lokacija promatranja je Koprivnica (46° 09′ N 16° 49′ E), no sve ove pojave otprilike će se jednako vidjeti iz cijele Hrvatske.

Prečaci:
siječanj | veljača | ožujak | travanj | svibanj | lipanj | srpanj | kolovoz | rujan | listopad | studeni | prosinac


Siječanj

Godina počinje mladim Mjesecom, 2. siječnja. Duge zimske noći potpuno su mračne i pogodne za promatranje blijedih objekata dubokog svemira, pod uvjetom da je vedro, naravno. Dan ranije Mjesec je bio u perigeju pa bi ovo bio “supermlađak” ili nešto takvo.

4. siječnja Zemlja je u perihelu, najbliže Suncu, na udaljenosti od oko 147.105.046 kilometara. Trenutak perihela je u 7:52.

7. siječnja Merkur je u istočnoj elongaciji. To znači da je prividno najdalje od Sunca na večernjem nebu i može ga se vidjeti u sumrak, kratko nakon zalaska Sunca. U isto vrijeme Venera polako nestaje u Sunčevom sjaju. Ako ju uspijete uloviti (oprezno i nikad kad je Sunce još iznad horizonta!), izgledat će kao vrlo tanak srp.

Venera je u donjoj konjunkciji (prolazi između Zemlje i Sunca, ali ne baš točno između – to bi bio tranzit – nego malo iznad) 9. siječnja. Nakon toga postaje vidljiva s druge strane Sunca, prije svitanja. Umjesto zvijezde Večernjice postaje zvijezda Danica.

Pogled na jugozapad 7. siječnja nakon zalaska Sunca.
Pogled prema jugozapadu odmah nakon zalaska Sunca 7. siječnja. Venera je gotovo izgubljena u Sunčevom sjaju i vrlo ju je teško vidjeti. Merkur je visoko istočnije i ovo je dobra prilika da ga se promatra. Prikaz u programu Starry Night.
Venera u mijeni tankog srpa i daleki zrakoplov u prolazu
Venera snimljena prvog dana 2022. godine, u susretu s dalekim zrakoplovom. Snimio Marko Posavec iz Koprivnice. Oprema: Nikon D750, Nikkor 200-500mm f/5.6 + 1.4 telekonverter za ukupno 700 mm, 1/60 s, f/10, ISO 400.

Prvi pun Mjesec u 2022. godini dolazi nam 18. siječnja u 0:51. Tog dana izlazi na sjeveroistoku u 16:53, oko 16 minuta nakon zalaska Sunca. Bit će to lijepa prilika za fotografiranje. U (sjevernoameričkom) folkloru siječanjski uštap prozvan je “vučjim Mjesecom”, po vukovima koji su zavijali zimi. Sad nije lako naći ni zimu ni vukove. Osim toga, bit će to najdalji, stoga i najmanji pun Mjesec ove godine – tzv. “minimjesec”.

Nakon što su se polovicom mjeseca Merkur, Saturn i Venera izgubili u Sunčevom sjaju, krajem siječnja nisko na zapadu nakon zalaska Sunca još se vidi Jupiter. U idućim tjednima i on će se preseliti na jutarnje nebo.


Veljača

Mlađak je 1. veljače u 6:46 po našem vremenu.

Pun Mjesec je 16. veljače u 17:57. To je tzv. “snježni Mjesec”. Toga dana izlazi u 16:58, 22 minute prije zalaska Sunca, a sutradan u 18:09, čitavih 48 minuta nakon zalaska Sunca.

Također 16.2. Merkur je u najvećoj zapadnoj elongaciji, vidljiv ujutro prije izlaska Sunca.

Krajem veljače Venera blista na jugoistočnom nebu prije svitanja, kao sjajna zvijezda Danica. 27. veljače u lijepoj je konjunkciji s Marsom i tankim mladim Mjesecom. Bit će dosta nisko na nebu i neće ih biti lako vidjeti.

Mjesec, Venera i Mars rano ujutro 27. veljače
Pogled prema jugoistoku rano ujutro 27. veljače. Prikaz u programu Starry Night.

Ožujak

Mlađak je 2. ožujka.

Dani nakon mlađaka lijepa su prilika za promatranje pepeljaste svjetlosti, blijedo osvijetljene noćne strane tankog mladog Mjeseca. Tako možemo vidjeti Mjesečev krajolik obasjan svjetlošću Zemlje, odnosno Sunčevom svjetlošću koja se odražava na Zemlji. Ono što je mjesečina na Zemlji, to je pepeljasta svjetlost na Mjesecu. Linija ekliptike u ovo se doba godine uvečer pruža strmo uvis pa je i mladi Mjesec visoko na nebu. Lijepo će se vidjeti i u travnju, također nekoliko dana nakon mlađaka.

Zalazak Mjeseca nad Šodericom u ožujku 2021.
Zalazak Mjeseca nad jezerom Šoderica 15. ožujka 2021., kompozit od šest fotografija. Pepeljasta svjetlost je blijedo osvijetljenje noćne strane Mjeseca. Foto: Marko Posavec.

Ožujak je sezona zodijačke svjetlosti. Nakon zalaska Sunca moguće je opaziti blijedi sjaj trokutastog oblika kako se uzdiže iznad zapadnog obzora duž ravnine ekliptike. Više o ovoj pojavi. Posebno će dobri uvjeti biti na samom početku te ponovno u drugoj polovici ožujka, kada Mjeseca neće biti na večernjem nebu.

Pun Mjesec je 18. ožujka u 8:18. Toga dana izlazi na istoku u 18:17, 15 minuta nakon zalaska Sunca. Ožujski pun Mjesec u sjevernoameričkom farmerskom almanahu zove se Worm Moon, što bi se prevelo kao “Mjesec crva” (“Crvomjesec”? “Crvuštap”? ili kako već), a ime je dobio po glistama koje izlaze iz omekšale zemlje. (Postoje li stara hrvatska ili slavenska imena za uštape, zna li tko?)

Proljeće počinje 20. ožujka. Trenutak ravnodnevice nastupa u 16:33. Venera je istog dana u najvećoj zapadnoj elongaciji, 46° zapadno od Sunca prije svitanja.

Krajem mjeseca Venera je u lijepoj konjunkciji s Marsom i Saturnom na jutarnjem nebu. Pjesnički bi se moglo reći da je posrijedi nebesko druženje boginje ljubavi, boga rata i gospodara prstenova. 28. ožujka pridružit će im se i Mjesec. No, sve će se to odvijati vrlo nisko na jugoistočnom nebu. Promatrači će biti u utrci sa sve bližom zorom.

Venera, Saturn, Mjesec i Mars na jutarnjem nebu 28. ožujka
Pogled prema jugoistoku pred zoru 28. ožujka. Prikaz u programu Starry Night.

Travanj

Četvrti mjesec ima dva mlađaka. Prvi je 1. travnja u 8:25.

Mars i Saturn imat će vrlo blizak susret pred zoru 5. travnja. Konjunkcija će biti dosta tijesna – planete će razdvajati svega 18 lučnih minuta. Zgodno će biti i to što su podjednakog sjaja, oko magnitude 1. Saturn je žućkast, a Mars naravno crven. 7° istočno od njih sjat će Venera. Bit će to ranoraniocima dobra prilika za promatranje i fotografiranje.

Konjunkcija Marsa i Saturna
Konjunkcija Marsa i Saturna na jutarnjem nebu u 6:00 5. travnja. Prikaz u programu Starry Night.

U travnju počinje sezona vidljivosti najsjajnijeg dijela Mliječne staze. Kasno u noći i prije nego što se počne daniti luk naše galaksije proteže se od Škorpiona na jugu do Perzeja na sjeveru. Posljednjih godina fotografiranje Mliječne staze postalo je vrlo popularno i mnogi fotografi već od travnja kreću u “lov”.

Luk Mliječne staze u travnju
Položaj Mliječne staze pred svitanje u prvoj polovini travnja. Prikaz u programu Starry Night.

Mjesec je pun 16. travnja u 20:55. Te subote izlazi u 19:26, 15 minuta prije zalaska Sunca. U nedjelju, 17. travnja izlazi više od sat vremena nakon zalaska Sunca. Travanjski uštap zove se “ružičasti Mjesec” po nekakvim ružičastim cvjetovima koji cvatu u proljeće.

U noći s 22. na 23. travnja aktivni su meteori Liridi. Obično ih ima dvadesetak po satu.

Još jedna lijepa konjunkcija čeka nas pred zoru 27. travnja. Susreću se dva najsjajnija planeta, Jupiter i Venera, a društvo im pravi i Mjesec. Bit će nisko na istočnom nebu prije svitanja.

Konjunkcija Jupitera, Venere i Mjeseca 27. travnja
Konjunkcija Venere, Jupitera i Mjeseca pred svitanje 27. travnja. Prikaz u programu Starry Night.

Posljednji dani travnja i prvi dani svibnja najbolja su prilika u godini za vidjeti stidljivi Merkur. Suncu najbliži planet u istočnoj je elongaciji (najdalje od Sunca) 28. travnja. Nalazi se oko 20° od Sunca na zapadu-sjeverozapadu i vidjet će se ubrzo nakon što naša zvijezda potone za obzor. Legenda kaže da ga veliki Kopernik nikad nije uspio spaziti zbog čestih magli oko Visle, no to je vjerojatno samo legenda.

Merkur i Venera nad Šodericom, svibanj 2021.
Merkur i Venera kako su se vidjeli sa Šoderice 17. svibnja 2021. Merkur je gore, Venera je dolje. Foto: Marko Posavec.

Drugi mlađak u travnju dolazi nam 30. 4. u 22:28. Kad mjesec ima dva uštapa, drugi se (premda suštinski pogrešno*) naziva plavim. Kad su u pitanju dva mlađaka, drugi se naziva crnim. Stoga je ovo takozvani crni Mjesec. Podsjetimo, mlađak je mijena u kojoj je Mjesec na istoj strani Zemlje kao i Sunce pa se stoga ne vidi. Dogodit će se i djelomična pomrčina Sunca, ali vidljiva samo iz južne Južne Amerike te s Antarktike i okolnih voda.

* Prema izvornoj definiciji, “plavi Mjesec” nije drugi uštap u kalendarskom mjesecu nego treći uštap u godišnjem dobu koje ih iznimno ima četiri. Ipak, u popularnoj kulturi kao “plavi Mjesec” više je zaživio drugi uštap u mjesecu – valjda zbog jednostavnije definicije.

Spomenimo još da bi krajem travnja komet C/2021 O3 Pan-STARRS teoretski mogao biti vidljiv golim okom. Procjenjuje se da bi mu magnituda bila oko 4, dakle ništa spektakularno. No, kometi su nepredvidivi. Ako će slučajno biti vidljiv, nalazit će se vrlo blizu Merkura i Plejada.


Svibanj

Peti mjesec počinje prekrasnim bliskim susretom Venere i Jupitera na ranojutarnjem nebu, 1. svibnja. Dva najsjajnija planeta bit će razmaknuta svega 19 lučnih minuta. Potražite ih nisko na istoku-jugoistoku od 4:30 do zore – teško ćete ih moći promašiti.

Bliska konjunkcija Venere i Jupitera 1. svibnja
Bliska konjunkcija Venere i Jupitera pred zoru 1. svibnja. Prikaz u programu Starry Night.

Eta Akvaridi, poznati svibanjski meteori, aktivni su početkom mjeseca. Vrhunac aktivnosti očekuje se u noći s 4. na 5. svibnja. Obično ih bude oko 60 po satu, ali bolje se vide s južne Zemljine polutke. (Neki izvori predviđaju maksimum u noći sa 6. na 7. svibnja, čisto napomene radi).

Pun Mjesec je 16. svibnja u 6:14. Tog dana izlazi u 21:05, 45 minuta nakon zalaska Sunca. Ujedno je i blizu perigeja pa je skoro “supermjesec”; nije baš, ali je blizu. Definicija “supermjeseca” koju koristi primjerice timeanddate.com govori da je to uštap tijekom kojeg je centar Mjeseca manje od 360.000 km od centra Zemlje. Ovaj svibanjski je oko 362.000 km daleko pa je “umalo supermjesec”. Zove se “cvjetni Mjesec” po obilju cvijeća koje cvate u to doba godine. Dogodit će se i potpuna pomrčina Mjeseca. Iz naših će se krajeva vidjeti samo kao djelomična i to pred sam zalazak Mjeseca na zapadu. Zemljina će sjena početi zaklanjati Mjesec u 4:28 i uspjet će ga zakloniti oko 80% prije nego što zađe u 5:21. To može zapravo biti zgodna prilika za promatranje i snimanje. Kad je nisko nad obzorom, Mjesec je i inače taman i crvenkast, a sada će dodatno potamniti i pocrvenjeti zbog pomrčine. Mogao bi to biti zanimljiv prizor. Trebat će rano ustati. Ne treba ni napominjati da je 16. svibnja, naravno, ponedjeljak.

Djelomična pomrčina Mjeseca 16. svibnja
Djelomična pomrčina Mjeseca kako će se vidjeti ujutro 16. svibnja iz Koprivnice. Ovo je samo simulacija u programu Starry Night; stvarni izgled pomrčine što se tiče sjaja i boje Mjeseca mogao bi biti puno drugačiji.

Niz lijepih jutarnjih konjunkcija nastavlja se pred zoru 27. svibnja. Mladi Mjesec i Venera susreću se na samo stupanj razmaka.

Mjesec je mlad i nevidljiv 30. svibnja.


Lipanj

Lipanj označava početak razdoblja u kojemu možemo vidjeti noćne svijetleće (noktilucentne) oblake. To su najviši oblaci u Zemljinoj atmosferi. Vidljivi su isključivo u dubokom sumraku, nakon sutona ili prije svitanja. Oko promatrača na tlu već je noć, no njih na 80-ak kilometara visine još uvijek obasjava Sunce. Nekad vrlo rijetka pojava u našim krajevima, posljednjih godina nema ljeta u kojem se barem jednom ne vide. Znanstvenici još nisu sigurni što to znači. Potražite ih 45 ili više minuta nakon zalaska Sunca ili u isto vrijeme prije izlaska. Obično se najbolje vide kad je Sunce između 6 i 16 stupnjeva ispod obzora, znači od nekih 35 do 90 minuta nakon zalaska Sunca. Izgledat će kao plavičasti pramenovi nisko nad sjeverozapadnim (ujutro sjeveroistočnim) obzorom.

Noktilucentni oblaci iznad Koprivnice 5. srpnja 2020.
Noćni svijetleći oblaci iznad Koprivnice 5. srpnja 2020. Snimio Marko Posavec.

Prvi ovogodišnji uštap u perigeju ili kako se to sad moderno kaže “supermjesec” na rasporedu je 14. lipnja. U trenutku pune faze od Zemlje je udaljen 357.600 kilometara pa ulazi u definiciju “supermjeseca”. Ime je dobio po ukusnom voću u kojem uživamo u to doba godine – “jagodni Mjesec”. “Supermjesec” je samo pun Mjesec kojemu se poklopi da je u punoj mijeni kad je najbliže Zemlji. Tada je oko 14% veći i oko 30% sjajniji nego kada je najdalje od Zemlje, u apogeju. Iskusniji promatrači mogu primijetiti tu razliku, većina laika ipak ne.

Bilo kako bilo, najljepše ga je promatrati kad izlazi ili zalazi. Zbog gušće atmosfere uz obzor sjaj mu je tada prigušen, boja duboko crvena, ružičasta ili narančasta, a zbog pojave zvane Mjesečevom iluzijom izgleda nam puno veći nego što uistinu jest. Jagodni “supermjesec” izlazi 14. lipnja u 21:19, 34 minute nakon zalaska Sunca, na jugoistoku. Bacite pogled na njega; možda će bojom zaista nalikovati jagodi kad proviri iznad horizonta.

Usporedba punog Mjeseca u perigeju i apogeju, odnosno "supermjeseca" i "minimjeseca"
Usporedba prividne veličine punog Mjeseca u perigeju (“supermjeseca”) i u apogeju (“minimjeseca”). Foto: Marko Posavec, 2014.

Suncostaj ili solsticij nastupa 21. lipnja u 11:14 po našem vremenu (9:14 UTC). Na sjevernoj Zemljinoj polutci počinje ljeto.

Rijedak nebeski prizor čeka nas pred zoru na Ivanje, 24. lipnja. Svih pet golim okom vidljivih planeta* poredat će se na jutarnjem nebu prije svitanja – i to u ispravnom redoslijedu! Nisko nad obzorom bit će Merkur, malo iznad njega sjajna Venera, još malo dalje Mars, na jugoistoku Jupiter i na jugu Saturn. Da cijela predstava bude bolja, između Venere i Marsa smjestit će se naš Mjesec. Zgodno za vidjeti!

* Uran je na granici vidljivosti golim okom. Magnitude 5.83, neće biti vidljiv na nebu koje se brzo razdanjuje.

Poredak pet planeta i Mjeseca 24. lipnja
Poredak pet planeta i Mjeseca pred zoru 24. lipnja. Prikaz u programu Starry Night.

Mlađak je 29. lipnja. Mračne, iako kratke ljetne noći bit će pogodne za promatranje i fotografiranje središnjeg dijela Mliječne staze u Strijelcu.


Srpanj

Zemlja je u afelu (najdalje od Sunca) 4. srpnja u 9:10 po našem vremenu. Naša će nam zvijezda sjati s udaljenosti od 152.098.455 kilometara.

Mjesec je pun 13. srpnja u 20:38. To je Zemlji najbliži uštap 2022. godine, odnosno najveći “supermjesec”, oko 200 kilometara bliže Zemlji od lipanjskog. Izlazi u 21:07, 25 minuta nakon zalaska Sunca. Bit će to sjajna prilika za fotografiranje, ali i za uživanje u velikom punom Mjesecu koji će ploviti nisko na nebu kroz cijelu toplu ljetnu noć. Srpanjski uštap naziva se Buck Moon – “Mjesec srndaća”? “Jelenski Mjesec”? Kako to prevesti? Drugi nazivi su i “Mjesec grmljavine” i “Mjesec sijena”, po tipičnim ljetnim motivima.

Izlazak punog Mjeseca
Izlazak punog Mjeseca. Foto: Marko Posavec, 2021.

Mlađak je 28. srpnja. Zadnji tjedan srpnja i početak kolovoza opet su dobra prilika za Mliječnu stazu.


Kolovoz

Perzeidi dolaze u noći s 11. na 12. kolovoza. Nažalost, iste je noći pun Mjesec pa će se od najpopularnijeg pljuska meteora u godini vidjeti samo oni najsjajniji.

Uštap je 12. kolovoza u 3:35. Njegovo će najvažnije obilježje ovog kolovoza biti to što će udesiti Perzeide. Ipak, 12. 8. je petak pa neće biti loše provesti večer ili noć vani pod vedrim nebom na sjajnoj mjesečini, bilo meteora ili ne. Mjesec izlazi u 20:54, 47 minuta nakon zalaska Sunca. Dan ranije izlazi u 20:24, 16 minuta nakon zalaska Sunca. Amerikanci ga zovu Sturgeon Moon po velikoj ribi jesetri ili kečigi. Još se zove “žitni Mjesec” i “Mjesec zelenog kukuruza”, iz manje-više očitih razloga.

Saturn je u opoziciji 14. kolovoza. Tada se na našem nebu nalazi nasuprot Suncu. Izlazi u suton, na nebu je cijele noći i na vrhuncu je sjaja. Stoga je u najboljem položaju za promatranje.

Mliječna staza
Mliječna staza bit će lijepo vidljiva u drugoj polovini kolovoza, kad se Mjesec makne s večernjeg neba. Foto: Marko Posavec, 2020.

Mlađak je 27. kolovoza. Istoga dana Merkur je u najvećoj istočnoj elongaciji i može ga se spaziti na večernjem nebu, kratko nakon zalaska Sunca.


Rujan

Mjesec je pun 10. rujna u 11:59. Budući da je to uštap najbliži jesenskoj ravnodnevici, naziva se “žetvenim Mjesecom” ili “Mjesecom žetve” (Harvest Moon). Izlazi u 19:41, 27 minuta nakon zalaska Sunca.

Venera se tijekom rujna približava Suncu i gubi u njegovu sjaju, nestajući tako s jutarnjeg neba.

23. rujna u 3:04 nastupa ravnodnevica i počinje jesen. Sunce tog dana izlazi točno na istoku i zalazi točno na zapadu.

Mlađak je 25. rujna u 23:55.

Jupiter je u opoziciji 26. rujna, što znači da je u najpovoljnijem položaju za promatranje. Najbliže je Zemlji, prividno je najveći i najsjajniji te je na nebu cijele noći. Jupiter će vladati nebom u jesen, no prema kraju godine dominantnu će poziciju preuzeti Mars. I to na kakav način! Više u nastavku…


Listopad

Merkur je 8. listopada u najvećoj zapadnoj elongaciji, što znači da ga se može spaziti na jutarnjem nebu, kratko prije izlaska Sunca.

Prvi jesenski pun Mjesec dolazi nam 9. listopada u 22:54. Izlazi u 18:23, pet minuta nakon zalaska Sunca. Bolja prilika za fotografiranje izlaska bit će sljedećeg dana kada je između zalaska Sunca i izlaska Mjeseca 26 minuta. Primijetite kako je u jesen kraći razmak između izlazaka Mjeseca nego na proljeće. Za to je zaslužan nagib ekliptike. U prosjeku, Mjesec svakog dana izlazi oko 50 minuta kasnije nego prethodnoga, ali to je godišnji prosjek; stvarno vrijeme tijekom godine varira. Listopadski uštap zove se “lovački Mjesec” (Hunter’s Moon).

Pljusak meteora Orionida dolazi nam u noći s 20. na 21. listopada. Obično su slabašni, sa svega 10 – 20 meteora po satu, no ponekad iznenade dosta jakom aktivnošću. Mjesec neće puno smetati.

25. listopada je mlađak i djelomična pomrčina Sunca. Vidjet će se iz naših krajeva. Mjesec će početi prekrivati Sunce u 11:18, maksimum pomrčine bit će u 12:23, a završetak u 13:29. Na vrhuncu pomrčine Mjesec će zakloniti 39% Sunčevog diska. Nipošto nemojte promatrati Sunce bez odgovarajuće zaštite, pogotovo dalekozorima ili teleskopima. Budu li vremenski uvjeti povoljni, Astronomsko društvo Koprivnica zasigurno će organizirati javno promatranje ovog nebeskog fenomena.

Djelomična pomrčina Sunca 25.10.
Djelomična pomrčina Sunca 25. listopada kako će se vidjeti iz Koprivnice. Prikaz u programu Starry Night.

Studeni

Pun Mjesec je 8. studenog u 12:02. Dogodit će se i potpuna pomrčina Mjeseca, ali neće biti vidljiva iz naših krajeva. Mjesec izlazi u 16:27, dvije minute prije zalaska Sunca. Bolja prilika za fotografiranje izlaska je dan kasnije kada izlazi u 16:53, 25 minuta nakon zalaska Sunca. Popularno ime za ovaj uštap je Beaver Moon – “dabrov Mjesec”. “Mjesec dabrova”? Smiješna su i simpatična ta imena.

Tri sjajna planeta vidljiva su na večernjem nebu sredinom studenog. Jupiter je visoko na jugoistoku, Saturn niže prema jugozapadu, a na istoku izlazi Mars.

Leonidi padaju u noći sa 17. na 18. studenog. Očekuje se oko 15 meteora po satu.

Mlađak je 23. studenog u 23:57.


Prosinac

1. prosinca Mars je najbliže Zemlji ove godine, na 81 milijun kilometara. To nije tako blizu kao što je bio u listopadu 2020. (62 milijuna kilometara), ali prividnog promjera od 17.2 lučne sekunde bit će lijep predmet promatranja jačim teleskopom. No, ono najbolje što se tiče Marsa slijedi tjedan dana kasnije. Naime…

U jutarnjim satima 8. prosinca imat ćemo priliku vidjeti zbilja rijetku nebesku pojavu. Pun Mjesec će zakloniti Mars! Ta se pojava u astronomiji zove okultacija. Da stvar bude bolja, Mars je toga dana u opoziciji, najveći i najsjajniji čitave godine. Mars će nestati iza Mjeseca u 6:08 i ponovno će se pojaviti u 7:02, no tada će se već dosta razdaniti i bit će nisko na sjeverozapadu. Ne propustite! Nadajmo se da će vrijeme surađivati…

Općenito, Mars će krajem godine biti vrlo upečatljiv. Bit će vrlo sjajan i nalazit će se iznad zviježđa Bika, u dobrom društvu poznatih ukrasa zimskog neba: Plejada, Oriona, Siriusa…

Pogled na južno nebo 15. prosinca 2022.
Sredinom prosinca Mars je visoko na južnom nebu, blizu sjajnih zviježđa Bika i Oriona. Prikaz u programu Starry Night.

Iste noći kada će zakloniti Mars, dakle 8. prosinca, Mjesec je pun. Uštap je službeno u 5:08, svega sat vremena prije okultacije. Izlazi u 16:02, pet minuta prije zalaska Sunca. Izlazak će ljepše izgledati dan kasnije, 9. prosinca, kada će Mjesec proviriti iznad obzora 40 minuta nakon što Sunce potone na drugoj strani neba. Prosinački uštap je “hladni Mjesec”.

Vrhunac pljuska meteora Geminida stiže nam u noći s 13. na 14. prosinca. Geminidi su najbolji meteorski roj godine, očekuje ih se oko 150 po satu. Oko 21 sat izlazi Mjesec koji će ih u daljnjem tijeku noći puno “isprati”. No, njihov je izvor u zviježđu Blizanaca iznad horizonta već od ranih večernjih sati. Nije loše ni tada promatrati: možda uleti neka lijepa, duga vatrena kugla od zrnaca koja ulijeću u atmosferu pod vrlo malim kutem.

Suncostaj je 21. prosinca u 22:48. Tada astronomski počinje zima.

Izazov za promatrače i fotografe sprema se na Badnjak, 24. prosinca. Odmah nakon zalaska Sunca, na jugozapadu će Venera, Merkur i Mjesec otprilike tvoriti jednakokračni trokut. Mjesec će biti izuzetno tanak, star svega 1.2 dana, a svi će biti vrlo nisko nad obzorom; Mjesec svega 5°, Venera 8, Merkur 11. Da biste to vidjeli morate imati bistro nebo i dalek, nizak horizont, bez prepreka. Dalekozor će pomoći.

Konjunkcija Merkura, Venere i Mjeseca 24. 12. 2022.
Badnji izazov za promatranje i fotografiranje: Merkur, Venera i Mjesec vrlo nisko na nebu nakon zalaska Sunca. Prikaz u programu Starry Night.

Godinu smo počeli, godinu i završavamo “supermlađakom”. Mjesec je blizu Zemlji i mlad, dakle nevidljiv, 23. prosinca u 11:17.


To su najzanimljivije stvari koje nas čekaju u 2022. godini; barem one koje se mogu predvidjeti. Uvijek može “uletjeti” neki komet, bljesnuti neka supernova… Bilo kako bilo, želimo vam što više vedrog neba i što više sati provedenih u promatranju nebeskih pojava. Sretnu i vedru 2022. žele vam članovi Astronomskog društva Koprivnica.

P.S. Ako smo nešto propustili spomenuti, javite nam.


Izvori: