Hrvatski astronomi na Danu za znanost Gimnazije “Fran Galović”


U subotu 4. lipnja 2022. održana je manifestacija “Dan za znanost” koprivničke gimnazije. U vremenu od 10 do 14 sati održan je niz zanimljivih predavanja i radionica iz različitih područja znanosti.

Članovi AD Koprivnica pojačani astronomima iz Malog Lošinja, Zagreba i Kutine održali su promatranje Sunca s čak 4 teleskopa opremljena posebnim filterima koji dovoljno smanjuju količinu sunčevog zračenja da bi to bilo bezopasno za promatrače. Jedan od njih je Daystar solarni teleskop na koji je ugrađen zapravo monokromatski H-alfa filter, tako da je u njemu slika Sunca izrazito crvene boje, a promatraju se pojave u sunčevoj kromosferi. Taj teleskop je vlasništvo Hrvatskog astronomskog saveza.

Sudjelovali su Fabian Perošić, Patrik Glavica, Ivan Gašparić te kratko Tihomir Horčička i Božo Mladenović. Sudjelovali su i naši gosti na 7. susretu astronomskih društava Hrvatske: Vlatka Vidiček-Dam, Dorian Božičević, Željko Andreić i Saša Nuić, a posjetioci su pokazali veliko zanimanje za ovakvo promatranje naše zvijezde.