Izborna godišnja skupština: Marko Vargović izabran za predsjednika

Novi izvršni odbor izabrao je Tihomira Horčičku za potpredsjednika te Ivana Gašparića za tajnika naše udruge, što je Skupština jednoglasno potvrdila.

U petak 25. ožujka 2022. održana je u učionici Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice redovita Godišnja skupština Astronomskog društva Koprivnica koja je ujedno bila i izborna jer je sadašnjem vodstvu naše udruge istekao četverogodišnji mandat.

Početak zasjedanja Skupštine je malo kasnio dok se nije skupilo dovoljno članova za kvorum (12), tako da smo počeli oko 18:40. Zatim smo prihvatili opsežan Dnevni red Skupštine koji je imao svoj izvještajni dio (Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2021., plan rada i financijski plan za ovu godinu te prihvaćanje izvještaja i planova. Donijeli smo i odluku o preporučenoj visini članarine za redovne i mlade članove u 2022. godini.

Sljedeći dio zasjedanja sastojao se od razrješenja dosadašnjeg vodstva naše udruge te biranja novog. Dosadašnji Izvršni odbor predložio je profesora Marka Vargovića za novog predsjednika što su prisutni članovi jednoglasno potvrdili. Novi predsjednik je predložio još 4 člana novog Izvršnog odbora (Klaudija Molnar, Marko Posavec, Tihomir Horčička i Ivan Gašparić). Novi izvršni odbor izabrao je Tihomira Horčičku za potpredsjednika te Ivana Gašparića za tajnika naše udruge, što je Skupština jednoglasno potvrdila. Našu udrugu po službenoj dužnosti zastupaju (prema statutu) predsjednik i tajnik udruge.

Skupština je ovlastila Izvršni odbor da odredi zastupnike i njihove zamjenike u skupštinama Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice i Hrvatskog astronomskog saveza (uz njihovu privolu). Po službenoj dužnosti to su prvenstveno predsjednik, tajnik i drugi članovi Izvršnog odbora.

Zatim smo više raspravljali o planovima rada i financiranja u ovoj godini i dužem periodu. Kako ove godine obilježavamo 25. godina rada naše udruge sve aktivnosti će biti u znaku ove naše vrijedne godišnjice. Glavna aktivnost bit će izdavanje naše Spomen knjige, održavanje Susreta astronomskih udruga Hrvatske uz financijsku potporu Hrvatskog astronomskog saveza, a predviđen je i veći broj naših uobičajenih aktivnosti (javna predavanja i promatranja, radionice iz astronomije u školama i vrtićima, suradnja s astronomskim i drugim udrugama u našem gradu, našoj županiji i u čitavoj Hrvatskoj). Nastojat ćemo privući nove ljude, a posebno mlade da se učlane u našu udrugu.

Službeni dio zasjedanja Skupštine završio je oko 19:45, a zatim smo nastavili s neformalnim druženjem još oko sat vremena.