Naša meteo stanica zabilježila udarni val erupcije vulkana u Tihom oceanu

Snažna erupcija vulkana Hunga Tonga u jutarnjim satima subote, 15. siječnja, prouzročila je udarni val koji je obišao planet. Anomalija u tlaku zraka izmjerena je na gotovo svim svjetskim meteorološkim postajama, pa tako i na automatskoj meteorološkoj stanici Herešin.

Udarni val erupcije preko naših je krajeva prošao između 20:45 i 21:30. Povratni val zabilježen je nekoliko sati kasnije, iza 2 sata u noći 16. siječnja. Tlak zraka prvo je porastao, a zatim naglo pao. Amplituda vala, kako ju je izmjerila stanica Herešin, iznosila je nešto manje od 2 hPa.

Anomalije u tlaku zraka izmjerene u noći s 15. na 16. siječnja 2022. na meteo stanici Herešin
Anomalije u tlaku zraka izmjerene u noći s 15. na 16. siječnja 2022. Izvor: AMP Herešin, pljusak.com
Anomalija tlaka zraka uzrokovana udarnim valom erupcije vulkana Hunga Tonga
Udarni val erupcije. Točkasta linija je tlak zraka, crvena linija je temperatura.
Amplituda vala
Amplituda vala

Erupcija se dogodila u 5:15 po našem vremenu, a udarni val do nas je stigao u 20:45. Od Tonge do Hrvatske putovao je 15 i pol sati. Pritom je prešao oko 17.000 kilometara.

Sama erupcija jedna je od najjačih u nedavnoj povijesti. Hunga Tonga je aktivni podvodni vulkan u pacifičkoj otočnoj naciji Tongi. Relativno je mirovao od 2014. i ponovno se probudio u prosincu 2021. Aktualna erupcija počela je 14. siječnja i kulminirala dramatičnom eksplozijom u 5:14:45 po našem vremenu 15. siječnja (4:14:45 UTC, 17:14:45 po lokalnom vremenu u Tongi). Prasak se čuo na Novom Zelandu, oko 2000 kilometara daleko. Prema nekim izvještajima zvuk je zabilježen i u Anchorageu na Aljasci – više od 9000 kilometara daleko! Stup pepela izbačen je visoko u stratosferu, do nekih 30 kilometara visine.

Erupcija vulkana Hunga Tonga
Izvor: Tonga Geological Services

Erupcija je uzrokovala i tsunami koji je, prema zasad poznatim informacijama, uzrokovao smrt dvije osobe i to u Peruu, na drugoj strani oceana. Iz Tonge još nema puno podataka zbog poteškoća u komunikaciji uzrokovanih oštećenim podoceanskim kablovima.

Ovakva bi erupcija mogla uzrokovati klimatske i druge poremećaje.

U nastavku pogledajte spektakularne snimke erupcije i udarnog vala koje su zabilježili sateliti iz orbite.

Erupcija i udarni val kako ih je snimio japanski satelit Himawari-8
Pogled iskosa na erupciju i udarni val
Širi pogled na erupciju, udarni val i terminator
Pogled odozgo na erupciju i udarni val