Predavanjem Željka Andreića otvoren 7. Susret astronomskih društava Hrvatske

Sedmi po redu Susret astronomskih društava Hrvatske otvoren je u petak, 3. lipnja u Koprivnici predavanjem predsjednika Hrvatskog astronomskog saveza Željka Andreića. Predavanje pod nazivom “Svjetlosno onečišćenje i opažanja golim okom” održano je na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”, kojoj zahvaljujemo na suradnji i podršci. Susret su otvorili tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, predsjednik AD Koprivnica Marko Vargović i tajnik AD Koprivnica Ivan Gašparić.

Planirano promatranje Mjeseca nažalost nije moglo biti održano zbog loših vremenskih uvjeta – naoblake i kiše. Podsjećamo, u subotu od 10 do podneva održava se promatranje Sunca ispred Gimnazije “Fran Galović” u kojoj se tada održava Dan za znanost. Poslijepodne je na rasporedu redovna skupština HAS-a, a dopuste li vremenski uvjeti u večernjim satima održat će se promatranje Mjeseca na sajmištu.

Astronomske pojave u 2023. godini – kalendar nebeskih zbivanja

Kalendar astronomskih zanimljivosti u 2023., po mjesecima. Konjunkcije, pomrčine, okultacije, Mjesečeve mijene, pljuskovi meteora, sve na jednom mjestu.