Sateliti Starlink ponovno u središtu zanimanja: Sve više ljudi primjećuje ovu neobičnu pojavu

Sateliti Starlink već se gotovo dvije godine vide na našem nebu, ali još uvijek izazivaju velik interes javnosti. Nedavno je o njima pisao Podravski, a jutros su lokalni mediji prenijeli snimke iz Koprivničkih Bregi (ePodravina, Drava.info).

Kako je medijima javio Antonio Vujčec, objekt se pojavio oko 5:30 i kretao se iz smjera Koprivničkih Bregi prema Mađarskoj, dakle okvirno prema istoku. Antonio ga je uspio snimiti mobitelom:

Starlink, 4.2.2022.
Foto: Antonio Vujčec
Starlink, 4.2.2022.
Foto: Antonio Vujčec
Snimio Antonio Vujčec.

Nema nikakve sumnje da je riječ o satelitima Starlink. Na drugoj fotografiji zamućeni su zbog dulje ekspozicije, ali prva fotografija i video su jasniji. Budući da su još uvijek gusto zbijeni, mora da se radilo o skupini koja je tek nedavno lansirana.

Provjerom na Heavens-Above utvrđeno je da je riječ upravo o tome. Skupina satelita o kojoj se radi – Starlink G4-7 – lansirana je sinoć u 19:13 po našem vremenu iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Iznad Hrvatske je preletjela rano jutros u 5:28 i kretala se prema sjeveroistoku.

Prelet Starlinka G4-7 iznad Koprivnice jutros u 5:28 na Heavens-Above.com
Karta neba
Karta neba s ucrtanom putanjom satelita Starlink u 5:28 4. veljače. Crta vidljivosti počinje na mjestu gdje su sateliti izašli iz Zemljine sjene, odnosno kada ih je obasjalo Sunce pa su postali vidljivi.

Ova će se skupina satelita iz naših krajeva vidjeti i idućih dana otprilike u isto vrijeme, u 5:28, ali sve niže nad horizontom i sa sve većim međusobnim razmakom. No, to nije jedina vidljiva skupina satelita. Ima ih više, samo što je više vremena prošlo od lansiranja to su međusobno dalje i slabijeg su sjaja, budući da su na većim visinama.

Kada su gusto zbijeni nakon lansiranja, na nebu izgledaju ovako:

Video: Mr SuperMole, YouTube

Satelite Starlink u orbitu postavlja tvrtka SpaceX Elona Muska. Cilj im je omogućiti globalnu pokrivenost brzim internetom. Astronomska zajednica zabrinuta je zbog “zagađivanja” neba satelitima koji bi mogli imati izrazito negativan utjecaj na promatranje neba.

Kako vidjeti satelite Starlink

Vremena budućih preleta Starlinka iznad određene lokacije na Zemlji možete doznati na web stranici Heavens-Above. Izravna poveznica za prelete Starlinka nalazi se ovdje.

U okviru gore desno potrebno je unijeti lokaciju promatranja. Najbolje je napraviti korisnički račun kako bi Heavens-Above zapamtio lokaciju za sljedeći put.

U padajućem izborniku ponuđene su pojedine skupine satelita. Poredane su od novije lansiranih prema starijima. Desno se bira datum i u nastavku je popis vidljivih preleta, ako ih ima. Klikom na vrijeme u stupcu “Highest point” otvara se karta neba s detaljnom trasom preleta.

Popis preleta Starlinka G4-7 za 5./6. veljače 2022.
Primjer popisa vidljivih preleta satelita Starlink. Izvor: Heavens-Above

Heavens-Above prikazat će prelete za svaki individualni satelit, što znači da će ih na popisu biti mnogo (osim ako su tek lansirani, kao što je bio slučaj jutros). Jednostavno gledajte vrijeme od prvog do posljednjeg. U tom će razdoblju prelaziti preko neba.

Za promatranje birajte prelete koji su visoko na nebu. To provjerite u stupcu “Highest point” – “Altitude”. Ako je niže od 30°, sateliti neće biti dobro vidljivi. Iznad 60° bit će sasvim dobro vidljivi, pogotovo ako nije prošlo puno vremena od lansiranja. Svakim danom međusobna im se udaljenost povećava.

Popis prošlih i budućih lansiranja možete pronaći na Wikipediji.

Astronomske pojave u 2023. godini – kalendar nebeskih zbivanja

Kalendar astronomskih zanimljivosti u 2023., po mjesecima. Konjunkcije, pomrčine, okultacije, Mjesečeve mijene, pljuskovi meteora, sve na jednom mjestu.