Članovi AD Koprivnica na 1. Regionalnom susreta astronoma Hrvatske i Slovenije “Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”

Astronomsko društvo „Vega” Čakovec organiziralo je 19. i 20. kolovoza ove godine 1. Regionalni susret astronomskih društava prekograničnog područja Hrvatske i Slovenije „Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”. Opširan članak o tome možete pročitati na njihovim internetskim stranicama.

Na ovom susretu sudjelovalo je i četvero članova Astronomskog društva Koprivnica: Fabian i Željka Perošić te predsjednik Marko Vargović i tajnik Ivan Gašparić. Angažirali smo se više na promatračkom dijelu susreta na promatranju Sunca teleskopima na središnjem trgu u Čakovcu 19. kolovoza prije podne te u kasnijim večernjim satima na promatranju planeta Saturna i drugih znamenitosti ljetnog neba na Mađerkinom bregu u općini Štrigova.

Isto tako, dosta smo razgovarali s kolegama iz drugih astronomskih udruga i Hrvatskog astronomskog saveza. Posebno smo se angažirali u panel diskusiji o funkcioniranju astronomskih udruga te njihovoj međusobnoj suradnji, kao i o suradnji s lokalnim zajednicama od općina, gradova pa do županija i šire. Iskoristili smo tu priliku da kolegama iz astronomskih udruga te predstavnicima lokalnih zajednica koje su nas ugostile podijelimo primjerke naše monografije „Pod podravskim nebom“, koju smo priredili i izdali 2022. godine povodom 25 godina djelovanja naše udruge.

Zahvaljujemo se AD Vega Čakovec, lokalnim zajednicama u kojima smo boravili te kolegama astronomima iz drugih udruga na zanimljivom programu zbivanja i ugodnom druženju.