Koprivnički astronomi i gimnazijalci u Kozmološkom centru Križevci

Na otvorenju zvjezdarnice Kozmološkog centra u Križevcima 20. travnja 2023. bilo je jako svečano i lijepo. Svakako je za svaku pohvalu kako su kolege iz Križevaca u suradnji s drugim udrugama uspjeli realizirati tako zahtjevan projekt. Na samom početku svečanosti prisutnima se obratio dr. sc. Andrej Dundović, voditelj projekta i kozmološkog centra s vrlo nadahnutim govorom, a potom su se prisutnima obratili predstavnici državne, regionalne i lokalne vlasti. Uz mnoge pripadnike akademske zajednice, tajnika HAS-a Doriana Božičevića, članove drugih astronomskih udruga iz Korenice, Varaždina, Daruvara i Malog Lošinja, kao gosti sudjelovali su i članovi AD Koprivnica Damir Lončarić te Marija i Ivan Gašparić.

Grupa koprivničkih gimnazijalaca i članova AD Koprivnica (Marko Vargović, Božo Mladenović i Ivan Gašparić) bila je 26. travnja u radnom posjetu Kozmološkom centru i zvjezdarnici u Križevcima. Jedan od voditelja Kozmološkog centra dr. sc. Andrej Dundović održao je kratko predavanje o njihovom projektu i o tome čime se zapravo bave. Objasnio je pojam kozmosa i kozmologije. Zatim nas je poveo u razgledavanje same kupole zvjezdarnice i teleskopa u njoj. Održao je i kratku radionicu na temu Sunca, jer je promatranje Sunca teleskopom praktički otpalo zbog mnoštva “podebljih” oblaka koji su šetali nebom.

Astronomske pojave u 2023. godini – kalendar nebeskih zbivanja

Kalendar astronomskih zanimljivosti u 2023., po mjesecima. Konjunkcije, pomrčine, okultacije, Mjesečeve mijene, pljuskovi meteora, sve na jednom mjestu.