Polarna svjetlost viđena iz Koprivnice!

Polarna svjetlost večeras (5.11.2023.) viđena je i snimljena iz Koprivnice. To je, koliko nam je poznato, prva fotografski zabilježena pojava polarne svjetlosti iz našeg grada.

Zvuči neobično, ali polarna svjetlost nije baš toliko neobična pojava. Iz Hrvatske se u prosjeku vidi svakih nekoliko desetljeća. Za to je potrebna jaka geomagnetska oluja, odnosno Sunčev koronalni izbačaj mase koji se sudara sa Zemljinim magnetskim poljem. Nabijene čestice sa Sunca tada se slijevaju prema Zemljinim polovima. U visokoj atmosferi sudaraju se s atomima zraka i stvaraju razne svjetlosne učinke.

Kad je geomagnetska oluja jača, aurora se može vidjeti i puno južnije. Kroz povijest ima dosta zabilježenih opažanja, pa i fotografija polarne svjetlosti iz Hrvatske. Djelomičan pregled možete pronaći ovdje.

Aktivnost polarne svjetlosti noćas je bila očekivana jer je Sunce prije dva dana poslalo koronalni izbačaj mase (CME) prema Zemlji. Možda i dva. Vrhunac je bio predviđen tijekom noći s 5. na 6. studenog. Možda je to bio taj vrhunac… a možda se glavna predstava tek sprema.

Polarna svjetlost iz Koprivnice je viđena okvirno između 17:50 i 18:20. Fotografije su snimljene oko dva kilometra sjeverno od grada.