Promatranje noćnog neba – predavanje u OŠ Braća Radić Koprivnica

Predsjednik Astronomskog društva Koprivnica Marko Vargović u utorak, 19. prosinca održao je predavanje za darovite učenike petih, šestih i sedmih razreda OŠ “Braća Radić” Koprivnica. Daroviti učenici uključeni su u izvannastavnu aktivnost “Škola 5 plus” te su sudjelovali u astronomskoj radionici na kojoj je gost bio Marko Vargović, profesor fizike iz Gimnazije “Fran Galović”.

Samo predavanje i radionica sastojale su se od priče o Sunčevom sustavu, planetima, zvijezdama i galaksijama. Posebno je učenicima objašnjeno kako prepoznati planete na nebu te ih promatrati golim okom ili uz pomoć optičkih pomagala.

Učenici su mogli pogledati novi školski teleskop, koji je dobiven u međunarodnom Erasmus+ projektu, upoznati se s dijelovima i kako ga koristiti te će ga kasnije, kada to vremenski uvjeti budu dopuštali, koristiti za promatranje neba iznad Koprivnice.

Školi je ponuđeno i da Astronomsko društvo Koprivnica organizira promatranje Mjeseca i planeta uz pomoć teleskopa za učenike i učitelje škole “Braća Radić”, što se nadamo da ćemo uspjeti realizirati tijekom sljedeće godine.