Sunčev sustav – naše svemirsko dvorište

U utorak 5. prosinca 2023. tajnik Astronomskog društva Koprivnica Ivan Gašparić održao je predavanje – radionicu pod nazivom “Sunčev sustav – naše svemirsko dvorište” za grupu nadarenih učenika Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica kao nastavak dogovorene suradnje s psihologinjom ove škole gospođom Valentinom Galinec. Nažalost, nitko više iz AD Koprivnica nije mogao sudjelovati, jer se ovo događanje odvijalo u „nezgodno“ vrijeme (oko 15 sati) u prostorijama škole. Nekoliko učenika iz ove grupe pod vodstvom svoje psihologinje bilo je i na izložbi zbirke optičke opreme dr. sc. Branka Hanžeka 1. prosinca ove godine u Domu ZTK, a nadamo se i još kvalitetnijem nastavku suradnje.

Sama aktivnost sastojala se od računalne prezentacije u kojoj se nije inzistiralo na brojčanim vrijednostima, nego na međusobnim odnosima i usporedbi pojedinih karakteristika Sunca kao glavnog tijela sustava i drugih članova sustava (planeti, prirodni sateliti planeta, te mala tijela u sustavu kao što su asteroidi i kometi). Posebno je učenicima objašnjeno kako prepoznati planete na nebu te ih promatrati golim okom ili uz pomoć optičkih pomagala. Učenici su pokazali da imaju dosta znanja o ovoj temi, jer su znali odgovoriti na neka postavljena pitanja. Nisu bili raspoloženi postavljati pitanja, jer su vjerojatno bili umorni od napornog školskog dana.

Ponudio sam i da Astronomsko društvo Koprivnica organizira promatranje Mjeseca i planeta uz pomoć teleskopa za učenike i učitelje škole „Đuro Ester“, što se nadam da ćemo uspjeti realizirati tijekom slijedeće godine.

Fotografije: Valentina Galinec