Završno godišnje druženje AD Koprivnica

U petak 1. prosinca i u subotu 2. prosinca 2023. uspješno smo održali završno godišnje druženje članova Astronomskog društva Koprivnica i naših prijatelja i suradnika u Domu ZTK u Koprivnici. Pogledajmo sada kako je to bilo u prvom i drugom dijelu našeg programa.

1. Izložba zbirke starih i unikatnih optičkih uređaja

U petak 1. prosinca od 15 do 19 sati priredili smo izložbu dijela zbirke starih (ali najvećim dijelom ispravnih i kvalitetnih) optičkih uređaja i instrumenata za naše članove, učenike, prijatelje i sve druge zainteresirane građane. S mnogo strpljenja i stručnosti naši suradnici dr. sc. Branko Hanžek (vlasnik zbirke) i dr. sc. Željko Andreić (predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza) objašnjavali su pojedine izloške, njihovu namjenu i način funkcioniranja. Još smo izložili 2 naša astronomska teleskopa (Meade LX200 10“ F/10 Classic i Sky_Watcher 72/420 Evostar ED Apo na AZ-GTi montaži) i dalekozor binokular Delta Titanium 9×63 na foto-stativu.

Bilo je tu jako zanimljivih stvari kao što je oko 200 godina star terestrički monokularni dalekozor, prvi astronomski teleskop proizveden u bivšoj Jugoslaviji tvornice Vega Ljubljana, unikatni dalekozor monokular – ručni rad optičara Marijana Horvatičeka, nekoliko dalekozora binokulara galilejevog tipa ili sa sustavom za preokretanje slike, 2 kvalitetna stara mikroskopa i spektrometar star 60-ak godina koji se nekad koristio na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Izložbu su razgledale grupe učenika iz osnovnih škola „Antun Nemčić Gostovinski (4c razred s učiteljicom Đurđicom Pošta i jedna učenica iz astronomske grupe) i „Đuro Ester“ (iz grupe nadarenih učenika sa školskom psihologinjom Valentinom Galinec) te nekoliko naših članova. Učenici iz Osnovne škole ANG izradili su nam „vesele rakete“ od papira kao božićni ukras, na čemu im zahvaljujemo. Pozvali smo još učenike i učitelje iz drugih koprivničkih osnovnih škola te Gimnazije, ali se nisu odazvali.

2. Druženje članova AD Koprivnica i prijatelja

U subotu 2. prosinca pozvali smo naše članove te prijatelje iz astronomskih društava „Perzeidi“ Križevci i „Vega“ Čakovec da malo prezentiramo naš rad u ovoj godini i planove za budućnost. Cilj nam je bio i da malo popričamo i razmijenimo iskustva. Prisutnima su se na tu temu obratili Ivan Gašparić (tajnik AD Koprivnica), dr. sc. Branko Hanžek (vlasnik izložene zbirke), dr. sc. Željko Andreić (predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza) i Andrej Dundović (AU „Perzeidi“ i Institut za kozmologiju i filozofiju prirode Križevci). Prisutni su usput razgledali izložbu starih optičkih uređaja. Na kraju smo se svi zajedno neformalno družili na našem već tradicionalnom domjenku. Ovo događanje trajalo je od oko 10:30 pa sve do 14 sati.