Predavanje o svemirskom otpadu u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica

Predsjednik AD Koprivnica Marko Vargović održao je u srijedu 28. veljače 2024. od 14:30 do približno 15:30 predavanje o problematici svemirskog otpada u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica za njihove darovite učenike praktički svih uzrasta.

U uvodnom dijelu predavanja Marko je ukratko upoznao učenike čime se bavi astronomija te sa svemirskim objektima od planeta Sunčevog sustava, preko zvijezda do galaksija. Pritom je usporedio njihove veličine, te njihov međuodnos i smještaj u svemiru.

Zatim je prešao na glavnu temu ovog predavanja – svemirski otpad i moguća rješenja problema opasnosti za funkcionalne satelite koji pokrivaju različita područja (meteorologija, komunikacije, GPS – praćenje pozicije na površini našeg planeta i dr.).

Dvadesetak učenica i učenika pažljivo je pratilo prezentaciju, postavljalo zanimljiva i poprilično teška pitanja. Najvažnije je to što je većina od njih pokazalo dosta znanja i zanimljiva razmišljanja o ovoj problematici i astronomiji općenito.

Ponudili smo i daljnju suradnju organiziranjem promatranja Mjeseca, planeta i drugih objekata na večernjem nebu pomoću naših teleskopa vjerojatno tijekom travnja ove godine.

Fotografije: Ivan Gašparić