Promatrali smo i snimili komet ZTF

Članovi Astronomskog društva Koprivnica mahnuli su kometu na odlasku. ZTF napušta unutarnji Sunčev sustav, vjerojatno zauvijek.

“Mali zeleni” ili “neandertalski”, kako su ga prozvali mediji, komet ZTF (C/2022 E3) nakratko je postao vidljiv golim okom krajem siječnja. Potpuno u skladu s očekivanjima, nije pružio nebeski spektakl široj javnosti. Golim okom ga se moglo vidjeti samo s vrlo tamnih mjesta, podalje od gradova, i to samo ako ste znali točno gdje ga potražiti.

U vrijeme kad je bio najsjajniji, nebo nad Podravinom bilo je uporno zastrto oblacima. 9. veljače, kad je već bio na odlasku i gubio sjaj, uspjeli su ga vidjeti i članovi AD Koprivnica. Bio je samo mala mutna mrljica u dalekozoru, sasvim očekivano. Na kraju je, može se reći, ZTF podario više “lajkova” medijima na društvenim mrežama nego radosti astronomima amaterima.

No, nije da nismo navikli. Nema astronomskog događaja koji ne biva napuhan u medijima. Neki do te mjere da javnost više ne zna što je realno. Sve mora biti spektakl i jednom u životu. Redaju se “nevjerojatni” i “spektakularni” prizori. O “fotografijama” da i ne pričamo.

Naposljetku, to i jest jedinstven prizor. Ne postoje dva ista kometa. Njihova je pojava uvijek zanimljiva. Bili sjajni poput NEOWISE-a ili skromni poput ZTF-a, drago nam ih je vidjeti. Ponekad se i zapitamo koliko ih još ima tamo vani čije putanje ne znamo…

Komet ZTF više se neće vratiti. Ako nekim slučajem ipak dođe, to će biti mnogo, mnogo godina i generacija nakon nas. Tko zna kako će ga tada zvati.

Preporuka za čitanje: Zeleni komet koji to nije, autora Vedrana Vrhovca.

Komet ZTF u društvu Marsa, Aldebarana i Plejada
Ista fotografija kao i naslovna, samo s oznakama.
Komet ZTF kako ga je snimio Ivan Gašparić
Foto: Ivan Gašparić