Venera i Jupiter bit će vrlo blizu, no neće postati “jedna zvijezda”

Najveći i najsjajniji planet Sunčeva sustava susrest će se u bliskoj konjunkciji na večernjem nebu 1. i 2. ožujka. Dijelit će ih samo 40 lučnih minuta, malo više od kutnog promjera punog Mjeseca.

Sjajni planeti Venera i Jupiter ovih dana vladaju večernjim nebom. Može ih se vidjeti – zapravo ih je teško promašiti – na zapadnom nebu odmah nakon zalaska Sunca. Jupiter je iz dana u dan sve niže dok se Venera polako penje. To znači da će se uskoro susresti i prividno biti vrlo blizu jedno drugome. Takvo se poravnanje, kada planeti nisu fizički blizu no na Zemljinom nebu izgledaju kao da jesu, u astronomiji zove konjunkcija.

U srijedu, 22. veljače, između Venere i Jupitera smjestit će se tanak srp mladog Mjeseca. To će biti lijepa prilika za promatranje i fotografiranje.

Konjunkcija Mjeseca, Venere i Jupitera 22. veljače
Tanak Mjesečev srp 22. veljače naći će se između sjajnih planeta Jupitera i Venere. Potražite ih nakon zalaska Sunca. Prikaz u programu Starry Night.

Venera i Jupiter najbliže će jedno drugome doći 1. ožujka. Gotovo jednako blizu bit će i dan kasnije, 2. ožujka. Premda su se ponegdje već pojavile tlapnje da će biti “tako blizu da će se vizualno spojiti u jednu zvijezdu”, to je vrlo daleko od istine. Tako blizu nisu bili ni Jupiter i Saturn u vrlo tijesnoj konjunkciji 21. prosinca 2020., koju doduše iz Koprivnice nismo mogli vidjeti zbog oblaka.

“Ples planeta” u sumrak

Venera i Jupiter u bliskoj konjunkciji 1. ožujka
Venera i Jupiter u bliskoj konjunkciji na zapadnom nebu 1. ožujka. Gledajte ih od zalaska Sunca do otprilike 20 sati kada zalaze.
Venera i Jupiter u bliskoj konjunkciji 2. ožujka
Idućeg dana, 2. ožujka, Venera i Jupiter još uvijek će biti jako blizu, samo u malo drugačijem položaju.

Venera i Jupiter 1. ožujka bit će međusobno udaljeni oko 40 lučnih minuta. To je više od kutnog promjera Mjeseca koji iznosi oko 30 lučnih minuta. Znači, između njih mogao bi se smjestiti pun Mjesec i još bi ostalo mjesta. Nema, dakle, ni govora o tome da bi izgledali “kao jedna zvijezda”. Na gotovo jednakoj kutnoj udaljenosti bit će i idućeg dana, samo na malo različitim mjestima.

U svakom slučaju, tako blizak susret sjajnih planeta uvijek je lijepa i zanimljiva pojava. Moći ćete ih vidjeti na zapadu od zalaska Sunca pa sve do nekih 20 sati. Nisu vam potrebna nikakva optička pomagala. Dalekozorom ćete moći vidjeti Jupiterova četiri najveća mjeseca, a teleskop će pokazati i pojaseve u njegovoj atmosferi te možda i Veliku crvenu pjegu. Na Veneri se običnim teleskopima ne mogu vidjeti nikakvi detalji.

Budu li vremenski uvjeti povoljni, Astronomsko društvo Koprivnica možda će organizirati promatranje ove konjunkcije. Pratite naše obavijesti.

Ostale nebeske zanimljivosti 2023. pronađite u našem kalendaru astronomskih zbivanja.